Elkaar het ja-woord geven. Foto: Pexels
Elkaar het ja-woord geven. Foto: Pexels

Trouwen in gemeentehuizen Elburg en Oldebroek duurder dan landelijk gemiddelde

7 juni 2023 om 07:58 Maatschappelijk

Doordeweeks trouwen in het gemeentehuis in Elburg en in Oldebroek is een stukje duurder vergeleken met het gemiddelde in Gelderse gemeenten. Dit gemiddelde ligt op 438,94 euro, terwijl trouwlustigen er in Elburg 453 euro voor neer moeten tellen. Oldebroek is met 474,25 euro nog prijziger. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl. De verschillen op lokaal niveau zijn groot. Zo ben je in Epe het goedkoopst uit (318 euro), terwijl je in Scherpenzeel juist veel meer dient te betalen; 645,40 euro.

Kijken we naar het gemiddelde voor heel Nederland dan ligt het bedrag op 432,98 euro. Het gaat dan om een ceremonie die ‘s middags plaatsvindt op maandag tot en met donderdag. In Gelderland liggen de kosten dus een paar euro hoger, zo blijkt uit het onderzoek.

Ceremonie in gemeentehuis

Vooral in Epe is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag voordelig. Je betaalt momenteel 318 euro voor een ceremonie in het gemeentehuis. De top 5 goedkoopste gemeenten om in het huwelijksbootje te stappen op een doordeweekse dag: 1. Epe (318 euro), 2. Duiven (334 euro), 3. Westervoort (334 euro), 4. Voorst (341,55 euro), 5. Zevenaar (342,85 euro). De duurste gemeentelijke ceremonie op een doordeweekse dag vind je in Scherpenzeel, namelijk 645,40. In Nunspeet dien je het bedrag van 400 euro te betalen.

Ten opzichte van 2022 zijn de prijzen een stukje gestegen. Voor Oldebroek, Elburg en Nunspeet is dat respectievelijk 1,4%, 1,9% en 2%. 

In het weekend trouwen is vaak duurder dan op een werkdag. 

De meest prijzige gemeentelijke ceremonie vind je op zondag in Nijmegen. Trouwen op de eerste dag van de week kost je hier 1.567,75 euro. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie van Gelderland loopt hiermee op tot 1249,75. Trouwen in de gemeentehuizen van Oldebroek, Elburg en Nunspeet is niet mogelijk op zondag. Dat geldt in Oldebroek ook voor de zaterdagmiddag.

In Elburg betaal je op zaterdag 858 euro, terwijl het tarief in Nunspeet 771,50 euro is. 

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt: “De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.”

In 49 van de 51 Gelderse gemeenten is doordeweeks trouwen in het gemeentehuis dit jaar duurder dan in 2022. De gemiddelde stijging was 3,9%. In twee gemeenten bleef het tarief dit jaar gelijk: Ermelo en Arnhem.

Kijk voor een volledig overzicht van alle Gelderse gemeenten op de website www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/kosten-ceremonie-2023  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie