Henk de Groot in de goed gevulde ‘voorraadkamer’.(foto Dick van der Veen)
Henk de Groot in de goed gevulde ‘voorraadkamer’.(foto Dick van der Veen)

Voedselbank Elburg-Oldebroek dankt gemeenschap

10 februari 2023 om 07:50 Maatschappelijk

Bij de Voedselbank Elburg-Oldebroek tekende zich halverwege 2022 een tekort af van 12.000 euro. Dankzij grote offervaardigheid van de gemeenschap – zowel in geld als in goederen – kan ondanks een stijging van de aanvragen met 40 procent het jaar positief worden afgesloten.

Dick van der Veen

“We zijn daar oprecht dankbaar voor. Ik besef me dat we in ons land een uitzonderingspositie innemen. Je hoeft maar een klein signaal af te geven of mensen trekken de knip en er is ruimhartigheid bij de supers/particulieren die ons bevoorraden. Als dat in gezamenlijkheid niet het geval zou zijn kunnen wij ons werk niet doen”, beaamt operationeel manager Henk de Groot. 

Wat niet wegneemt dat de Voedselbank een hectisch jaar achter zich heeft liggen. “In het eerste half jaar kwamen tientallen Oekraïners deze kant uit. Niet zo verwonderlijk, want met name de kerken in Oldebroek hebben al jaren contacten met dit land. We hebben extra pakketten uitgegeven met zelfs een extra dag voor uitgifte. Het viel in 2022 samen met de hogere lasten voor onze inwoners. Boodschappen energie, alles werd duurder. 

De uitgifte steeg van 70 à 80 pakketten in een normale situatie tot dik over de honderd. We gingen uit van een omslagpunt in januari door hogere salarissen en uitkeringen. Dat scheelt bij sommige klanten enkele honderden euro’s, nadat in eerste instantie mensen niet meer rond konden komen. Die laten nu spontaan weten dat ze geen nieuwe aanvraag zullen doen. Van de veertig procent stijging hebben we inmiddels tegen de vijftien procent weg kunnen werken. De verwachting is dat die trend zich de komende maanden zal voortzetten, zodat we weer op het oude niveau terug zullen komen.” 

De grote steun van bedrijfsleven, kerken en particulieren leidt ertoe dat de Voedselbank Elburg-Oldebroek ook met regelmaat een collega in de buurt kan helpen die niet bij de landelijke organisatie is aangesloten. 

Er is daarnaast een uitruil van goederen met Kampen. “De kerken betekenen veel voor ons. Die kan men nu van koffie, thee, limonade en koekjes voorzien bij de diensten voor Oekraïners.” 

Valt er dan helemaal niets te wensen? De Groot: “Niet als het gaat om vrijwilligers in zijn algemeenheid. Iedere paar maanden laten mensen weten dat ze een handje willen toesteken en dan moet ik ze op een wachtlijst plaatsen. We zouden wel graag een paar nieuwe bestuursleden willen verwelkomen. Enkele bestuurders hebben binnenkort hun termijn er op zitten. We willen graag de tijd hebben om nieuwe mensen goed in te werken. En het moet gezegd dat we in specialistische functies niet uitblinken. Als iemand met vaardigheden op het gebied van de ICT ons wil helpen dan is hij/zij van harte welkom.” 

“Oh ja, ik vergeet nog dat de hobbyboer die de restanten van ons afneemt voor zijn vee er mee ophoudt”, vervolgt De Groot. “Wanneer er een varkens- of hobbyboer is die zijn plaats in wil nemen horen we dat graag.” Informatie of aanmelding : hdegrootsr@live.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie