Bij het krieken van de dag gaan de mannen wandelen. Foto: HENOCH
Bij het krieken van de dag gaan de mannen wandelen. Foto: HENOCH

Mannengroep HENOCH al wandelend in gesprek: ‘Er ontstaan zelfs vriendschappen’

8 februari 2023 om 08:02 Maatschappelijk

Mannengroep HENOCH uit ‘t Harde gaat iedere laatste zaterdagochtend van de maand met tien a twaalf deelnemers op pad voor een wandeling. Op de laatste dinsdagavond van de maand is er ook een groep(je) wandelaars. Ontspannen lopen in de natuur én met elkaar in gesprek gaan zijn enkele belangrijke ingrediënten. “Dit leeft al zó lang in mijn hart”, zegt kartrekker Matthé Vos.

Barry Wensink

Al in 2014 ontstonden de plannen om deze activiteit in het leven te roepen. “Het team waarmee we Kampvuuravonden voor mannen organiseren, heeft toen ook een aantal keren een afstand gelopen. Op een gegeven moment is dat gestopt, maar het bleef in m’n achterhoofd zitten.” Twee jaar geleden zijn, letterlijk en figuurlijk, nieuwe stappen gezet. “Het plan was om klein te beginnen en dat het zich dan als een olievlek zou verspreiden over de Veluwe.” Al snel bleek het concept aan te slaan. “Het tempo ligt bewust niet al te hoog en met een wandeling van zo’n zes kilometer is de afstand niet overdreven ver. Zo kunnen de meeste mannen die dat willen, aanhaken.” Belangstellenden uit de gemeenten Elburg en Oldebroek, maar ook (ver) daarbuiten, doen dat dan ook. 

De eerste groep die destijds van start ging, was op zaterdag. In alle vroegte (07.00 uur) gaan de mannen op pad. “Zelf loop ik het liefst ‘s ochtends”, legt Vos uit. “Ik vind het mooi om het dag te zien worden. Het is dan extra genieten van de natuur.” Pakweg een jaar geleden ontstond er een groep voor de dinsdagavond. Ook dan is de initiatiefnemer van de partij. “Twee mannen die eerst op de ochtend zaten, zijn met de avondgroep begonnen. Dat begint nu ook te groeien en het is leuk om dat te zien. Er is zelfs een man van 75 jaar uit Ermelo bij. Hij komt met de trein naar ‘t Harde waar ik hem op sta te wachten. Met tien tot twaalf lopers is er aandacht voor elkaar. Als het aantal deelnemers blijft groeien, dan gaan we met een nieuwe groep beginnen.”

Het concept van beide mannengroepen is gelijk. Eerst volgt een korte uitleg, compleet met voorstelrondje. Vervolgens wordt er een vraag gedropt ter overdenking. “Bijvoorbeeld als je een dag vrij zou kunnen maken om iemand te helpen, wie zou die persoon dan zijn.” Er wordt gewandeld, bemoedigende gesprekken gevoerd én er wordt plezier gemaakt. Halverwege is er koffie/thee met koek. Aan het eind van het 2 a 2,5 uur durende samenzijn is er tijd voor vragen en feedback.

“Weet je, al wandelend praat je nu eenmaal gemakkelijker. Ik vergelijk het met gesprekken voeren in de auto. Je hoeft elkaar niet in de ogen te kijken en dat is voor velen daarom wat eenvoudiger. Dat we in de natuur lopen werkt ook mee. Het prikkelt de zintuigen. We zien persoonlijk herstel bij mannen die het moeilijk hebben. Omzien naar elkaar en jezelf mogen zijn vinden we belangrijk. We staan er niet alleen voor en delen en vieren het leven.” Matthé Vos is blij dat er veel belangstelling is voor HENOCH. “We zien dergelijke initiatieven ook in andere gemeenten ontstaan en dat is een extra stimulans om door te gaan.”

Info: 06-15051276 en henochwandelingen@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie