Leilani Brunekreeft in actie bij de scouting.
Leilani Brunekreeft in actie bij de scouting.

Leilani Brunekreeft (15) naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea

28 januari 2023 om 08:06 Maatschappelijk

Ze staat dit jaar voor het avontuur van haar leven. De 15-jarige Leilani Brunekreeft uit Nunspeet gaat, van 1 tot en met 12 augustus, naar de World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Dit grootste internationale scoutingskamp ter wereld wordt één keer in de vier jaar gehouden. Ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 landen komen er samen voor een onvergetelijke ervaring. “Ik heb er enorm veel zin in”, aldus de leerling van de middelbare school JenaXL in Zwolle.

Barry Wensink

Om nog maar een paar feitjes te noemen: bijna 2.000 Nederlandse scouts vertrekken dit jaar naar Zuid-Korea. Daarvan zijn er 126 woonachtig in de provincie Gelderland en is Leilani de enige uit Nunspeet. Uit bijvoorbeeld gemeenten als Elburg en Oldebroek gaan geen scouts naar het internationale evenement.

We vragen aan de jonge scout hoe World Scout Jamboree op haar pad is gekomen. “Mijn moeder ontving een mail daarover. Het leek me eerst enorm spannend en ik twijfelde ook een beetje. Toen was ik pas dertien, maar uiteindelijk kreeg ik er veel zin in. Ik ben inmiddels ook iets ouder. Het klinkt als een leuke ervaring.” Het blijkt dan ook dat Leilani fanatiek bezig is met haar hobby. Daarover zegt ze zelf: “Ik zit als sinds mijn vijfde op scouting, hier in Nunspeet. Het zijn gezellige mensen en ik hou er wel van om buiten te zijn en leuke activiteiten te doen.”

De 1250 jeugddeelnemers vormen samen met 700 vrijwilligers de Nederlandse afvaardiging voor de World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Alle jeugddeelnemers zijn ingedeeld in 35 zogenaamde troepen. Elke troep heeft een eigen naam en logo en bestaat uit 36 jonge scouts en vier begeleidende stafleden. Middels een aantal kennismakingsweekenden bereiden de ‘avonturiers’ zich zo goed mogelijk voor op wat komen gaat. Ook leren ze elkaar (goed) kennen en komt het samenwerken veelvuldig aan de orde. “We hebben al een paar weekeinden gehad en een keer een clusterweekend. Dat was met vier groepen bij elkaar.” Deelnemers zijn zoveel mogelijk per groep ingedeeld op basis van waar ze ongeveer wonen. Leilani: “In mijn groep zijn veel leden die in de buurt van Zwolle en van Deventer wonen.” De Nunspeetse kent één deelnemer van school en ze zitten samen in een groep. 

In maart volgt opnieuw een weekend en “ergens binnenkort, maar ik weet niet precies wanneer, hebben we met ons allen een troependag waar we ons gaan voorbereiden.” De World Scout Jamboree vond in 1937 én 1995 overigens in Nederland plaats.

De reis naar ‘verweggistan’, eind juli, gaat met het vliegtuig vanuit Duitsland. “In Zuid-Korea hebben ze ook vervoer, maar ik weet niet precies hoe dat gaat.” In het land (51 miljoen inwoners) in het noordoostelijke deel van het Aziatische continent hebben ze zo hun eigen cultuur, normen en waarden en dat geldt ook voor de vele deelnemers. “Ik vind het een klein beetje spannend, maar vooral interessant en leuk om mensen uit andere culturen te leren kennen en te ontdekken. Als sommige dingen in andere culturen niet mogen, dan probeer ik me zoveel mogelijk aan te passen.” 

Inmiddels heeft de jonge Nunspeetse zich, in de groepsweekenden, al een beetje verdiept in Zuid-Korea. “Ik vind dat ook heel erg interessant om er van alles over te leren. We vragen of ze een voorbeeld kan noemen van een opvallend kenmerk van specifiek dat land. “Als je iemands naam met rode inkt schrijft, bijvoorbeeld met een pen of met een stift, dan houdt dat in Zuid-Korea in dat die persoon stervende is.” 

Een dergelijke ‘ervaring voor het leven’ kan soms ook handig zijn om mee te laten beslissen wat iemand later wil worden. Dat zou voor Leilani wellicht een uitkomst zijn. “Ik heb op dit moment nog helemaal geen idee. Ook niet welke richting ik eigenlijk op wil gaan.”

Leilani heeft bij de scouiting in Nunspeet al verschillende leeftijdsgroepen doorlopen. “Eerst heb je Bevers, dan Welpen en dan Scouts. Onder die laatste groep val ik nu. Daarna heb je nog Explorers. Dat is van 16 jaar en ouder. Daarna kun je als staf / leiding verder. Dat lijkt me ook interessant om over een aantal jaren te gaan doen. Ik vind scouting gewoon heel erg tof en wil er graag mee bezig blijven.” 

Kijk voor meer informatie over World Scout Jamboree in Zuid-Korea op de website wsj.scouting.nl

 De officiële opening van de World Scout Jamboree in 2015 in Japan. Foto: João Matos
 .
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie