Medicijnresten kunnen van invloed zijn op het waterleven.
Medicijnresten kunnen van invloed zijn op het waterleven.

Huisarts aan het woord: Medicijnresten in water

Maatschappelijk

In deze rubriek bespreekt huisarts Fanne Bijnen van Huisartsenpraktijk Veldweg in Wezep een medisch onderwerp. Het thema van dit artikel gaat over de effecten van medicijnresten in water. 


Wist u dat er jaarlijks ongeveer 190.000 kilogram aan medicijnresten in het oppervlaktewater terecht komt? Medicijngebruik in Nederland neemt toe en daarmee plassen en poepen we steeds meer medicijnresten uit, die -samen met de smeersels die we onder de douche afspoelen- in het riool terecht komen. Ondanks het filteren van rioolwater komt veel hiervan in het oppervlaktewater terecht, wat weer invloed heeft op het waterleven. Zo zijn er vissen die vervrouwelijken onder invloed van hormonen of die weefselschade oplopen door pijnstillers. Ook zijn er kreeftjes aangetroffen die ander gedrag vertonen door antipsychotica.
Gelukkig is ons drinkwater nog heel schoon, maar hoe meer medicijnresten er in het water komen, hoe meer inspanning (en geld) het zal gaan kosten om het water schoon te houden.

Een slogan uit de jaren 90 is wellicht nog steeds bekend: ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Ook het watermilieu? Ja, gedeeltelijk wel.
Om te beginnen is het goed om nog eens te af te vragen: is het medicijn wel echt nodig? Vooropgesteld, gezondheid staat voorop, dus als medicijnen nodig zijn, dan zijn ze nodig. Maar het kan een extra argument zijn om (samen met de huisarts) te bekijken of de kwaal ook zonder medicijnen kan verdwijnen. Of kan het medicijn wellicht vervangen worden door een milieuvriendelijker alternatief met vergelijkbare werking?

Daarnaast kunnen artsen en apothekers verspilling tegengaan door kleinere hoeveelheden mee te geven of voor te schrijven. Als medicijnen over zijn, bijvoorbeeld omdat iemand er niet tegen kan of na een overlijden, kan de apotheker de medicijnen niet mee geven aan iemand anders. Ze mogen namelijk niet gerecycled worden, omdat niet bekend is hoe de medicijnen door iemand bewaard zijn. De apotheker weet dus niet of de medicijnen nog wel goed zijn.

Spoel medicijnen die over zijn niet door de wc of de gootsteen. Gooi ze ook niet in de vuilnisbak, maar breng ze naar de apotheek. Daar kan gezorgd worden dat de medicijnen of de juiste manier verwerkt worden.
En wat betreft de medicijnen die gebruikt worden: plassen en poepen, dat moet toch. Maar smeer bijvoorbeeld de pijnstillende zalf na het douchen op, zodat het niet - of minder- afgespoeld wordt.

Kleine moeite toch?

Huisarts aan het woord

‘Er zijn vissen die vervrouwelijken onder invloed van hormonen’

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aanmelden voor Kunstroute Noordwest Veluwe 2023 18 uur geleden
Afbeelding
Volop werkzaamheden bij Gelderse Sluis in Noordeinde 23 uur geleden
Afbeelding
Mannengroep HENOCH al wandelend in gesprek: 'Er ontstaan zelfs vriendschappen' 8 feb, 08:02
Afbeelding
Baby van de week: James 7 feb, 15:46
Afbeelding
Training van Centrum Jeugd en Gezin: 'Alles is anders voor kinderen' 7 feb, 15:02
Afbeelding
Uw grijze afvalcontainer minder vaak aan de weg? 7 feb, 11:26
Afbeelding
Leerlingen bakken en verkopen taarten voor Stichting Nikai 4 Life 7 feb, 09:10