Lambert en Els Jongetjes. Foto: Hanneke Bloemendaal
Lambert en Els Jongetjes. Foto: Hanneke Bloemendaal Hanneke Bloemendaal

Sociaal concept Zeuven Heuvels in Wezep wordt voortgezet

Maatschappelijk

Na acht, naar eigen zeggen, prachtige, maar intensieve jaren hebben Lambert en Els Jongetjes besloten te stoppen met Gasterij de Zeuven Heuvels in Wezep. Een besluit waarvoor het tweetal niet over één nacht ijs is gegaan. Een besluit dat ook de geruchtenstroom in Wezep flink op gang heeft gezet, want in minder dan 10 jaar tijd is Gasterij de Zeuven Heuvels niet alleen een warme werkomgeving geworden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook een zeer geliefde ontmoetingsplek voor inwoners van het dorp en ver daar buiten.

Hanneke Bloemendaal

Toen het stel in 2015 Gasterij de Zeuven Heuvels opende, was Lambert al actief als jongerenwerker en straathoekwerker in Oldebroek en Zeewolde met zijn onderneming Nummer 13. “We waren al langere tijd op zoek naar een geschikte locatie om jongeren van de straat een plek te geven waar ze zich konden ontwikkelen. Het pand leende zich uitstekend voor horeca, hoewel we daar totaal geen ervaring mee hadden. We hebben alles moeten leren. We hadden wel ervaring met groenwerkzaamheden, hetgeen we hier verder hebben uitgebreid met terreinonderhoud. Ook kwam de werkschuur erbij: onder leiding van mijn broer Gerard vervaardigen we houten meubels en andere artikelen. Tot slot werken jongeren en jongvolwassenen, die om wat voor reden dan ook afstand tot de arbeidsmarkt hebben, in de keuken en in de bediening.” Els: “Vanaf de eerste week kwam de vraag al naar de mogelijkheid om verjaardagen in het restaurant te vieren, familiebijeenkomsten, bruiloften en partijen. We hebben dat gelijk gedaan. Omdat we een dagrestaurant zijn - het ging ons om de daginvulling van de jongeren- kon het restaurant daar mooi ‘s avonds voor gebruikt worden.” Samen zetten Lambert en Els met een gemotiveerd team, waaronder ook drie dochters, een prachtig concept neer. Gasterij de Zeuven Heuvels wordt in korte tijd een zeer geliefde plek voor een kop koffie, een lunch, een vergadering, een feest. Waarom dan toch stoppen? Het antwoord is veelzeggend: “Het paste allemaal niet meer in 24 uur.”  Terugblikkend: “We hebben er bakken energie ingepompt: in de verbouwing, in de horeca en in de dagbesteding. We moesten met heel veel partijen onderhandelen. Ook de bouw van de wijk achter ons kostte veel energie, want er was nul respect voor ons terrein. Hoewel we goed door de coronaperiode zijn heen gekomen, was het afhaalsysteem dat we toen gingen hanteren echt andere business. Want hoe zet je mensen van de dagbesteding in, die een vast ritme zijn gewend? En last but not least zijn we in vijf jaar tijd opa en oma geworden van vier kleinkinderen, die we graag meer willen zien. Dit alles plus het feit dat we geen opvolging hebben, zette ons - een jaar lang- aan het denken. Wij gaan door met Nummer 13 en de Zeuven Heuvels wordt als concept in zijn geheel overgenomen, dat wilden we erg graag.” 

Lambert en Els zijn blij in Ronald en Anne van Tiel uit Hattem per 1 februari enthousiaste opvolgers gevonden te hebben. Het stel komt uit een hele andere branche: “We hebben veel ervaring in de horeca, maar dan als gast”, lacht Ronald. Ronald en Anne zijn eigenaar van FleetGO Group, een bedrijf in voertuigvolgsystemen dat in 2010 werd opgericht en uitgroeide tot een internationaal technologiebedrijf. “Onlangs is de bedrijfsstructuur wat gewijzigd, waardoor er ruimte ontstond voor iets anders”, licht Ronald toe, die CEO van FleetGO blijft.. Anne: “We zijn nog jong en het is een bewuste keus om, nu het kan, iets heel anders te gaan doen. Hoewel het een heel ander soort bedrijf is, werk je net als wij nu doen met mensen, je hebt met een team te maken. Ik ben van oorsprong holistisch therapeut en toen ik hoorde dat dit ter overname kwam, wist ik: ‘dit is het’. Ik vind het een prachtige formule waarin mensen echt in hun kracht worden gezet. Ik ben al gestart met een ‘snuffelstage’ bij de Zeuven Heuvels om alles over het bedrijf te leren.” Het tweetal benadrukt: “Alles gaat op dezelfde voet verder. De medewerkers blijven, de openingstijden blijven hetzelfde en ook de kaart spreekt ons aan: die is net even anders dan anders. Daar houden we van. We weten dat er vraag is naar avondopening, daar staan we voor open, maar we gaan eerst kijken hoe alles loopt. Het belangrijkste is dat het team op de been blijft en niet over grenzen heen gaat.” Anne: “Wat nieuw is, is dat de werkschuur straks te boeken is als, bijvoorbeeld, workshopruimte. Ook komt er een duurzaam speeltoestel voor kinderen.”
Ronald en Anne hebben zelf twee jonge kinderen. “We hopen er een echt gezinsbedrijf van te maken. We willen er voor de gemeenschap zijn, hebben diverse plannen, maar gaan eerst rustig opstarten. We zijn te volgen op Facebook, Instagram en via onze website.”

 Anne en Ronald van Tiel. Foto: Hanneke Bloemendaal
advertentie
advertentie