Het digitale bord aan de Mheneweg-Noord staat er al.
Het digitale bord aan de Mheneweg-Noord staat er al. Barry Wensink

‘Digitaal publicatiebord in Oosterwolde als pilot’

Maatschappelijk

Als het aan burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek ligt, geldt het nieuw geplaatste digitale publicatiebord in Oosterwolde als pilot. Het verzoek voor het bord was afkomstig van Stichting Hart van Oosterwolde. De ervaring die opgedaan wordt, wordt gebruikt voor een nieuwe Reclameverordening. “Het bord kan in de toekomst ook gebruikt worden voor het delen van informatie over bijvoorbeeld verkeersomleidingen, waarschuwingen bij brand en andere calamiteiten.”

Barry Wensink

Hart van Oosterwolde ziet graag digitale borden langs de toegangswegen naar Oosterwolde. Postduivenvereniging De Pelikaan heeft, in samenwerking met de stichting, een omgevingsvergunning aangevraagd voor de plaatsing van zo’n bord op het parkeerterrein aan de Mheneweg Noord. Stichting Promotie Oosterwolde wil zendtijd op het bord aanbieden aan ondernemers. Met de inkomsten van deze adverteerders verdienen zij de investering terug en willen zij bovendien geld verdienen om niet-commerciële activiteiten in het dorp te kunnen ondersteunen.

De gemeente geeft aan dat “in steeds meer gemeenten in de regio digitale borden verschijnen, met uiteenlopend formaat en gebruik. Tot nu toe zijn dergelijke aanvragen in onze gemeente geweigerd, met name op grond van de Reclameverordening. Het college wil graag ervaringen opdoen met een digitaal publicatiebord, om te kunnen bepalen of en onder welke voorwaarden de gemeente dergelijke borden in de toekomst toe wil staan.”

Vorig jaar is de nota ‘Visie en actieprogramma recreatie en toerisme Oldebroek 2030’ vastgesteld door de raad. Eén van de acties hierin is het “toevoegen van actuele en fraai vormgegeven informatieborden en deze actueel houden. Denk hierbij aan digitale informatieborden bij de entrees van Wezep en Oldebroek.”
De digitale borden die tegenwoordig op de markt zijn, zijn LED-schermen met een hoge pixel-dichtheid. Daardoor kunnen niet alleen teksten worden geprojecteerd, maar ook afbeeldingen. Op afstand is te programmeren wat er op welk moment te zien is. Dit biedt volgens de kenners ‘interessante mogelijkheden voor zowel commerciële partijen als voor de gemeente.’

Dat vindt het college ook: “Met het digitale publicatiebord langs de weg kunnen we communiceren met passanten. Deels zijn dat inwoners van de gemeente, deels toeristen en deels (woon-)werkverkeer. Een deel van deze groep bereiken we niet met onze andere communicatiemiddelen.”
De borden kosten zo’n 25.000 euro per stuk, exclusief exploitatiekosten. Om een digitaal mededelingenbord kostendekkend te kunnen exploiteren, zijn advertenties nodig om voldoende inkomsten binnen te halen.

Volgende maand is de gemeenteraad aan zet.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Spaar bij Coop Vlaar Oldebroek voor koffie-, thee- en taartservies 3 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ook in categorie Topscorers is spanning terug 6 uur geleden
Afbeelding
Detaillisten profiteren van decembermaand 8 uur geleden
Afbeelding
Burgercomité en Sint Nicolaasgilden bundelen de krachten 11 uur geleden
Afbeelding
Eerste trekking Decemberactie Oldebroek levert veel winnaars op 11 uur geleden
Afbeelding
Jan Slagboom uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2022 13 uur geleden
Afbeelding
SchuldHulpMaatje denkt mee om schulden te voorkomen 14 uur geleden