Afbeelding
eigen foto

Hemelpost voor overleden dierbare

Maatschappelijk

In de gemeente Elburg is het vanaf 30 september mogelijk om als nabestaande post te sturen aan je overleden dierbare(n). Voor zover bekend is Elburg dan de vijfde gemeente waar dit mogelijk is.

Vaak voorzien uitvaartondernemers hier al wel tijdelijk in, maar niet op permanente basis. Initiatiefnemer Peter Schut: ‘Wij hebben helaas ruim 4 jaar geleden onze jongste zoon Michiel verloren als gevolg van een geweldsmisdrijf. In het blaadje van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers lazen we over Hemelpost. Het artikel beschreef het ontstaan van Hemelpost in 2021 in Driehuis (gemeente Velsen) en dat triggerde ons om dit ook in Elburg voor elkaar te krijgen.Vorig jaar is aan de vooravond van de landelijke jaarlijkse Dag Herdenken Geweldslachtoffers (DHG)de steen tegen zinloos geweld, het lieveheersbeestje, op de skatebaan in Elburg geplaatst. Het leek ons mooi als deze symbolische brievenbus naar de hemel dit jaar rond de DHG (1 oktober)geplaatst zou kunnen worden. In afstemming met Stichting WIEL hebben we dit voor elkaar gekregen.”

Het idee van de Hemelpost is dat iedereen met rouw de mogelijkheid heeft om zijn of haar gedachten, wensen en liefde op papier kan zetten en dit geheel anoniem kan posten. Iedereen, ongeacht geloof, afkomst, geaardheid, leeftijd. Alle soorten van rouw, niet alleen overleden dierbaren, als grootouders, ouders, kinderen, vrienden, ongewild kinderloos zijn. Maar het mag ook om een verloren huisdier gaan, waarmee bijvoorbeeld kinderen hun verhaal kwijt kunnen. Of levend verlies als verlies van gezondheid, baan, huis en haard (denk aan de huidige vluchtelingenstroom door oorlog). 

Peter: ‘Rouw is universeel en rijst boven alle hokjes uit. Net zoals liefde, wat de sleutelis in ons bestaan. Maar als liefde niet meer gegeven kan worden ontstaat rouw. En in rouw kun je de behoefte hebben om nog van alles te zeggen en te wensen aan de verloren liefde. Hemelpost maakt dit mogelijk.’

Froukje Hempenius (stichting WIEL): ‘We ondersteunden dit initiatief direct van harte! Temeer omdat er ook initiatief gaande is om een Rouwcafé op te richten. We merken dat onze maatschappij heel erg gericht is op leuke en mooie dingen. Geboortes mogen er zijn, maar dood vinden we een moeilijk onderwerp. Dat is het ook, want dat zit vol met verdriet en andere emoties. Om dit bespreekbaar te maken en begrip te krijgen voor mensen in rouw is er een Rouwcafé in oprichting.

De oprichting van het Rouwcafé is een initiatief van Nella Kamstra en J. Mischja van Marion van‘Liefdevolle Begeleiding’.Op 30 september 16.00 uur vindt de opening plaats door de eerste hemelpost op de bus te doen.Peter en Corintha Schut posten dan een brief aan hun overleden zoon Michiel. Stichting WIEL verzamelt alle post veilig en ongeopend. Jaarlijks zal op wereldlichtjes dag (dit jaar op 11 december)alles symbolisch worden verstuurd. Rook en vonken zenden alle opgeschreven woorden van verdrieten liefde op deze manier naar de hemel. Het Rouwcafé zal deze organisatie op zich nemen en nader hierover berichten.

De Hemelpost brievenbus is bevestigd aan het kantoor van stichting WIEL, met een toelichtend border bij. Adres: Lange Wijden 33a in Elburg.

advertentie
advertentie
>
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 1 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 17 uur geleden
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 21 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 22 uur geleden
Afbeelding
Huisarts aan het woord: Stoppen met roken 23 uur geleden
Afbeelding
‘Kunst is mijn wereld’ 23 uur geleden
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 23 uur geleden