Burgemeester ontvangt het Zwartboek.
Burgemeester ontvangt het Zwartboek. Bram van de Biezen

Helder Nunspeet: ‘Wij zijn geen activisten’

24 april 2024 om 17:00 Maatschappelijk

Helder Nunspeet heeft het zwartboek versie 1.0 overhandigd aan burgemeester Céline Blom waarin de gemeente wordt gevraagd om onderzoek te laten verrichten door een onafhankelijk externe deskundige naar de vermelde constateringen in de verschillende dossiers van het zwartboek 1.0.\

Wijnand Kooijmans

De kerngroepleden Helder Nunspeet geven aan: “Wij willen eerlijkheid en openheid in alles, het beleid gaat bijvoorbeeld nu alle kanten op. Besluiten moeten transparant zijn en conform wet- en regelgeving. Met het zwartboek 1.0 willen wij louter het algemeen belang dienen. Wij doen dit niet voor onszelf maar voor de samenleving. Besluiten moeten worden genomen volgens de regels. Ons doel is dat het vertrouwen in de Nunspeetse politiek terugkeert.”

“Zie het maar als een missie”, zo zegt Goes. “Het gaat ons er niet om onze zin te krijgen of om onze eigen bevindingen te bewijzen , nee het is puur toetsen. Wij vinden dat er te veel dingen zijn die niet kloppen. Noem zaken als de Veelhorsterweg en de Grote Bunte. Op een bepaald moment zijn we bij elkaar gaan zitten, want we voelden ons als roepende in de woestijn. We zagen in beide zaken algauw de rode draad. En dit met diverse signalen uit de Nunspeetse samenleving , gaf ons de indicatie dat er meer aan de hand moest zijn en heeft ons doen besluiten Helder Nunspeet op te richten. We hebben een website laten maken waar mensen meldingen konden doen van zaken die ze niet in de haak vonden. Onze verwachting was zes of zeven aanmeldingen te krijgen. Het zijn er nu tweeëndertig. Bij meerdere dossiers zijn tientallen mensen betrokken. Met alle mensen zijn we in gesprek gegaan, soms meerdere keren. Dat was soms ook nodig vanwege de vele emoties die bij mensen leefden. Daar er uit diverse hoeken om het zwartboek gevraagd werd , is er nu een versie 1.0 en daarin hebben we nu de eerste zestien uitgewerkte dossiers opgenomen. Wij zijn alleen de boodschapper. Veel mensen zijn niet blij hoe de lokale overheid functioneert.” Men is enkele keren in gesprek gegaan met burgemeester Blom met de vraag om zich objectief en constructief op te stellen. Dat heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Kerngroep: “Wij hebben nu het werk gedaan dat eigenlijk door de raadsleden had moeten worden gedaan. Zij hebben een controlerende taak. Ze hebben schokkende verhalen gehoord, maar niet de moeite genomen met de mensen in gesprek te gaan.”

Om alles in goede banen te leiden is, ondanks de medewerking van veel mensen achter de schermen, een kerngroep gevormd met Hans Goes, Henk Hagen en Klaas van Harten. “Wij voelen ons absoluut geen activisten. Maar willen aan de kaak stellen wat in onze ogen en de ogen van alle mensen die achter elk dossier schuil gaan, niet klopt. We willen ook niet met modder gooien, dat lost namelijk niets op , maar wat recht is, is recht en wat krom is, is krom en met niets doen wordt iets wat krom is niet vanzelf recht. We vragen, namens de mensen achter de zestien dossiers, de burgermeester om de weg in te slaan van verandering en helderheid in bestuurlijk Nunspeet.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie