Winnaars, juryleden, wethouder en sponsoren.
Winnaars, juryleden, wethouder en sponsoren. Hanneke Bloemendaal

Jamal Ajan El Hadid wint Talter Cultuurprijs 2023

23 mei 2023 om 08:02 Kunst

De Talter Cultuurprijs is een initiatief van Kunstgroep de Talter om amateurkunstenaars uit de regio een podium te geven. Twee maanden lang wordt hun werk geëxposeerd in Kulturhus de Talter in Oldebroek. Niet alleen een deskundige jury beoordeelt de kunstwerken, ook het publiek mag een stem uitbrengen. Met zijn werk ‘Jeugdherinneringen’ sleepte Jamal Ajan El Hadid de eerste prijs in de wacht. De tweede prijs ging naar Ineke Pluim-Perquin, Harry van Norel won de derde prijs.

Hanneke Bloemendaal

Lovende woorden klonken afgelopen zaterdag in Kulturhus De Talter in Oldebroek waar de prijsuitreiking van de Talter Cultuurprijs 2023 plaatsvond. De jury bestaande uit voorzitter Edith de Jong, Rita Dokter, Paula de Ruiter, Teunie Bastiaan, Laura Veldhuizen en Klaas van der Veen beoordeelden de werken van 50 amateurkunstenaars uit de regio. “Respect en lof voor alle inzenders,” aldus Edith de Jong. “We hebben fantastische werken gezien (...), prijs of geen prijs, blijf je alsjeblieft beeldend uitdrukken.” Ze geeft het woord aan wethouder Beerd Flier: “De Talter Cultuurprijs is tien jaar geleden ingesteld, een prachtig initiatief. Het mooie aan dit concept vind ik dat elke deelnemer een persoonlijk juryrapport ontvangt met opbouwende kritiek. In de gemeente Oldebroek vinden we kunst en cultuur heel belangrijk. Geweldig dat er zoveel mensen aan dit initiatief meedoen, er was zelfs een wachtlijst. Ik heb net rondgelopen en prachtige kunst gezien. Het is een eer om de prijzen te mogen uitreiken.” Naast een eerste, tweede en derde prijs is er ook een aanmoedigingsprijs. “De aanmoedigingsprijs is een prijs voor degenen die nog maar kort geleden begonnen zijn, maar toch iets bijzonders met hun werk weten uit te drukken.” De aanmoedigingsprijs is gegaan naar ‘Idyllisch Plekje’ van Betsy Smit. “Je krijgt bij dit werk het gevoel: Daar wil ik zijn, daar wil ik me graag even terugtrekken. De sfeer is goed weergegeven.” 

Prijzen
Na de aanmoedigingsprijs worden respectievelijk de derde, tweede en eerste prijswinnaars bekend gemaakt. De derde prijs is voor het werk ‘Motorrijders op de Afsluitdijk’ van Harry van Norel. “Dit werk suist aan je voorbij. De nadruk ligt goed op bewegen en snelheid.” Ineke Pluim-Perquin wint met haar ‘Just good friends’, een schilderij met drie levensechte wolven, de tweede prijs. De jury noemt haar werk een spannend tafereel met prachtige nuances en mooi van kleur. ‘Het gevoel is goed getroffen en met durf op het doek gezet. Het werk daagt uit om aan te raken, alsof je de vachten tegen je wang kunt voelen.” De uit Syrië afkomstige kunstenaar Jamal Ajan El Hadid mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. “De voorstelling komt echt naar je toe. Goed toonverschil, goed kleurgebruik, prachtige kleurnuances. Het werkt roept emotie op. We zien ook een eigen handschrift. Dit werk is tot een eerste prijs gemaakt, omdat we ook een wereld zien. Een wereld van toen, maar met de blik van nu. De diepe focus van het jongetje op maar één ding: het spel, de knikkers. Maar let op: het is niet Hollands knikkeren, nee, het is Arabisch knikkeren. En daar opent zich ook een andere cultuur.” Jamal Ajan El Hadid is verrast. “Ik ben er heel blij mee.” Hij vertelt dat hij in 2013 uit Syrië gevlucht is en zich in Nederland gevestigd heeft. “Ik heb een tijd niet geschilderd, maar heb in Nederland mijn hobby weer opgepakt. Wethouder Beerd Flier: “Ik ben blij dat hij weer begonnen is met schilderen. Ik vind het een verrijking voor Oldebroek.” De eerste prijs is een bronzen beeldje gemaakt door kunstenaar Willem Bultman uit Oldebroek. Het beeldje stelt een ‘talteraar’ voor. Willem licht toe: “Talter is dialect voor schommel. Iemand die schommelt maakt gang. Dat is ook ons doel, namelijk mensen op gang krijgen om creatief aan de slag te gaan.”

Publieksprijs
Voorafgaande aan de prijsuitreiking werd het publiek uitgenodigd om de werken te bekijken om zo zelf een winnaar te kiezen. Willem Bultman: “Vaak wordt gedacht dat de jury een andere kijk heeft op de werken dan het publiek. In dit geval is dat niet zo: de beoordelingen van het publiek en de jury zaten best dicht bij elkaar.”  Lachend: “Persoonlijk vind ik dat jammer, want ik zie graag een discussie op gang komen. Desalniettemin gun ik het Ineke Pluim van harte, die niet alleen de tweede prijs heeft gewonnen, maar ook de publieksprijs. Van harte gefeliciteerd!”

De prijzen zijn aangeboden door Zwemmer Art Supply. Na afloop van de feestelijkheden ontvingen alle deelnemers ook een Goodiebag van deze Elburgse ondernemer. De werken van alle vijftig deelnemers zijn nog tot 8 juli te bezichtigen in Kulturhus de Talter, Stouwdamsweg 4 in Oldebroek.

Eerste prijswinnaar: Jamal Ajan El Hadid.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie