Museum Sjoel Elburg.
Museum Sjoel Elburg. Hanneke Bloemendaal

Schilderijen Henny Leuven bekijken

12 februari 2024 om 11:01 Kunst

Museum Sjoel Elburg houdt van 10 februari tot en met 4 mei een tentoonstelling met schilderijen van Henny Leuven. Henny Leuven vertolkt met zijn abstracties persoonlijke gevoelens over het Joodse verleden, heden en toekomst. Stuk voor stuk unieke schilderijen, te meer omdat ze voor het eerst te zien zijn.


Henny Leuven (1945) groeide op in Nederland, maar vertrok in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Israël. Lange tijd al weer woont hij nu in Nederland. Enkele jaren geleden begon hij spontaan te schilderen. Hij wist zich geïnspireerd door de Israëlische beeldhouwer en schilder Menashe Kadishman (1932-2015).

Leuven maakte talloze schilderijen. De meeste ervan gooide hij naar eigen zeggen weg, maar hij bewaarde het werk waarin hij zijn ziel had gelegd. ‘Wat ik zag in mijn dromen, wat ik voelde en wat er is gebeurd. Als ik schilder, ben ik in een andere wereld. Ik luister naar muziek van Dylan en Cohen. Ik ben emotioneel sterk verbonden met wat ik schilder.’

De inhoud van Leuvens geabstraheerde herinneringen gaan over het lot van het Joodse volk en over het jodendom in het algemeen. De vormgeving wordt gekenmerkt door een gestileerde werkwijze: de vormen van het uitgebeelde worden aangepast aan vereenvoudigde grondvormen. De schilderstijl in acryl op doek is uiterst nauwkeurig en ogenschijnlijk emotieloos – wat het werk krachtig maakt.

Op het doek ‘Elburg’ verbeeldt Henny Leuven in Nederlandse en Hebreeuwse letters de parallelle ontwikkeling van de Joodse gemeenschap en Elburg door de geschiedenis heen. Motieven geven zowel de regionale klederdracht als een Joods talliet weer. Een grijswitte streep symboliseert concentratiekampkleding, de twee gele blokjes duiden op de verplichte Jodenster in de Tweede Wereldoorlog. De kleuren in de letters Elburg worden na de Tweede Wereldoorlog weer licht. In de Hebreeuwse letters worden die almaar donkerder, immers, slechts een enkeling overleefde de Holocaust.

Een kunstkenner uit Amsterdam zag meer in het werk van Henny Leuven dan dat van een amateur. Toch heeft Henny Leuven ervoor gekozen om niet naar buiten te treden met zijn gestileerde emoties. Voor Museum Sjoel Elburg maakt hij een uitzondering en worden twintig werken voor het eerst ontsloten voor het publiek. Ook maakte Henny Leuven schilderijtjes van figuren en silhouetten van minuscule steentjes. Enkele van deze kleine schilderijen zijn te koop in de museumwinkel van Museum Sjoel Elburg.

Op zaterdag 24 februari, 30 maart en 13 april is Henny Leuven aanwezig in Museum Sjoel Elburg om een toelichting te geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie