Johan van de Worp uit Wezep is advocaat voor ondernemers
Johan van de Worp uit Wezep is advocaat voor ondernemers

Column Johan van de Worp: Zoals de waard is .....

20 maart 2023 om 17:38 Column

Binnen het intellectuele eigendomsrecht is niet altijd duidelijk of de beheerder van een online verkoopplatform aansprakelijk is voor een inbreuk op iemands merkrechten. Denk bijvoorbeeld aan de illegale verkoop van nep merkkleding door iemand op Marktplaats, Bol.com, Amazon of een willekeurig ander online verkoopplatform.

Volgens de wetgeving kan alleen de partij die illegaal gebruikt maakt van iemand anders merk een merkinbreuk plegen. Dat de verkoper zich hieraan schuldig maakt, is denk ik wel duidelijk. De verkoper lift onterecht mee op het succes van het merk. Of de websitebeheerder ook aansprakelijk is, dat is minder duidelijk. Die pleegt immers deinbreuk niet zelf. Juridisch geldt het volgende. Iemand die er puur technisch voor zorgt dat iemand illegaal gebruik kan maken van een merk, maakt niet zelf gebruik van dat merk. 

Voor online verkoopplatforms geldt concreet dat de beheerder niet aansprakelijk is voor het (illegaal) handelen door verkopers, als het verkoopplatform uitsluitend wordt gebruikt door de verkopers. De beheerder zelf moet dan geen gebruik maken van het verkoopplatform. Marktplaats is hiervan een goed voorbeeld. Bol.com en Amazon voldoen niet aan deze voorwaarde. Zij verkopen namelijk zelf ook producten en plaatsen ook zelf advertenties. Dan bestaat er meer het gevaar dat een koper denkt dat nepkleding uit eigen naam en voor eigen rekening van de beheerder wordt aangeboden. Er moet dan een nadere beoordeling worden gemaakt. Die hangt weer af van alle omstandigheden van het geval. 

Aansprakelijkheid van de beheerder zal er in ieder geval zijn als tegelijkertijd ook producten worden aangeboden in eigen naam en voor eigen rekening van de beheerder, het logo van de beheerder op alle advertenties wordt vermeld en de verkopers wordt aangeboden dat de producten kunnen worden verzonden via en opgeslagen bij de beheerder van het online verkoopplatform.

Verkoop je producten via een online verkoopplatform, dan is het raadzaam goed te checken of je niet illegaal gebruik maakt van iemands merk. Je kan anders niet alleen schadeclaims van de merkhouder tegemoet zien, maar ook claims of contractuele boetes van de websitebeheerder, omdat die aansprakelijk is gehouden voor jouw handelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie