Johan van de Worp uit Wezep is advocaat voor ondernemers
Johan van de Worp uit Wezep is advocaat voor ondernemers

Column Johan van de Worp: Hoog, hoger hoogst

25 januari 2023 om 09:58 Column

Jaren is het een ondergeschoven kindje geweest in commerciële contracten: het recht om de afgesproken prijs te mogen verhogen. Er werd soms niet eens aan dit recht gedacht. 

Johan van de Worp

Zo ken ik ondernemers die eigenlijk nooit gebruik maken van de mogelijkheid om de huur of het uurtarief jaarlijks te indexeren. Helemaal bij langlopende contracten, die al jaren lopen. Met de huidige inflatie zijn deze bepalingen inmiddels weer heel actueel geworden. De kostprijzen of prijzen van toeleveranciers stijgen enorm. Zo word je haast wel gedwongen om zelf ook de verkoopprijs, huurprijs of het uurtarief te verhogen.

Wat is wijs? Eerst is het goed om na te gaan wat je met de klant hebt afgesproken. Biedt het contract dat is gesloten eigenlijk wel de mogelijkheid tot het verhogen van de prijzen, of het indexeren ervan. Als dit niet het geval is, dan is een prijsverhoging misschien als nog wel mogelijk. De prijsverhoging moet dan het gevolg zijn van bijzondere omstandigheden, waarmee geen rekening is en kon worden gehouden bij het sluiten van het contract.

 
Dit is per situatie verschillend. Advies inwinnen is dan raadzaam. Biedt het contract wel de mogelijkheid om de prijs, huur of het uurtarief te verhogen, dan volgt altijd nog de afweging of je de verhoging doorvoert. Het is vaak teleurstellend voor een klant als er een prijsverhoging plaatsvindt. Je zou er daarom voor kunnen kiezen dat je geen prijsverhoging doorvoert of slechts voor een deel. Dat is heel begrijpelijk, en daar is niks verkeerds aan.

 
Wel is het dan van groot belang dat je aangeeft dat je wel de prijsverhoging doorvoert, maar de verhoging dit jaar niet in rekening brengt. Zo behoud je de mogelijkheid om bij een toekomstige prijsverhoging uit te gaan van de verhoogde prijs, ondanks dat je deze niet inrekening hebt gebracht het afgelopen jaar.
Dit voorkomt dus dat je bij een toekomstige prijsverhoging alleen maar uit mag gaan van de (te) lage prijs. Doe je dit niet dan loop je als het ware steeds achter de feiten aan.

Immers zullen de prijsverhogingen, die bij jou in rekening worden gebracht, ook steeds weer verhoogd worden vanwege toekomstige inflatie. Deze verhogingen worden steeds berekend aan de hand van de verhoogde prijzen. Zorg er dus voor dat de gunst die je verleent toekomstbestendig is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie