Afbeelding

Zwanger…..

28 november 2022 om 19:10 Column

Om maar gelijk alle spanning weg te nemen; ik ben niet zwanger en zover ik weetmijn vrouw ook niet. Wel ben ik altijd in verwachting rond deze tijd. Ik ben dan in blijde verwachting van een mooie natuurijs winter. Maar zwanger zijn is best wel spannend. Met name voor de vrouwelijke sporters. Als schaatster heb je een aantal belangrijke wedstrijden en je zult dan maar net zwanger zijn.

André Klompmaker

Het overkwam Klasina Seinstra de laatste Elfstedentocht. 3 maanden zwanger was ze en toen kwam de tocht waar elke schaats(t)er van droomt. Maar Klasina maakte het niet uit. Ze won gewoon. Dat was 4 januari 1997. Mijn oudste zoon was net 2 weken daarvoor geboren. Was ook niet ideaal maar lichamelijk had ik er natuurlijk geen last van.
Wel werd er gekscherend gezegd dat mijn vrouw bijna elk jaar zwanger was zodat ik kon leven van de kinderbijslag. Ach, ze moeten toch wat te kletsen hebben dacht ik dan. We hebben 4 gezonde kinderen dus dat verhaal van elk jaar zwanger zijn kan ik hierbij wel ontkrachten. Maar dat het van grote invloed is ook op de man kan ik niet ontkennen. Gelukkig was mijn vrouw er altijd vrij makkelijk onder en kon ik gewoon doorgaan met sporten.
1 keer heb ik op het punt gestaan om mee te gaan naar zwangerschapsgym maar toen ik een uitzending zag van bananasplit waarbij de partners gedold werden heb ik daar gelijk van afgezien.
Ach, soms draafde ik ook weleens teveel door hoor. Ik weet dat onze Mirjam om 11.55 werd geboren in het ziekenhuis in Zwolle. Om 14.00 was ik al weer aan het skeeleren op de Wijhe Ruit in Oldebroek. Maar een klein beetje gek moet je soms zijn. Toen onze Diederik werd geboren, ook in het ziekenhuis, was ik de dag ervoor hard gevallen in de ronde van `t Harde.
Toen ik de kraamafdeling op liep keek de zuster naar mijn wonden en zei dat ik op de verkeerde afdeling was. In de kleedkamer gaat het er uiteraard wel vaak over. Zwangere vrouwen, hoe daar mee om te gaan en wat voor impact het heeft. Je hoopt maar dat ze niet gaat bevallen als je in het buitenland bent of net op het puntstaat om te gaan. Gelukkig is dat bij ons altijd goed gegaan.

Toch is dit niet bij iedereen het geval. Ik haalde net de Elfstedentocht van 1997 al aan. Dat seizoen reed Lauri Paulasma uit Finland mee in het Nederlandse marathon peloton. Lauri was een echte liefhebber en verbleef de hele winter hier in Nederland en dus niet bijzijn vrouw in Finland. Vrouwlief was wel zwanger en de uitgerekende datum was 4 januari 1997. Op 2 januari werd beslist dat de Elfstedentocht op 4 januari gehouden kon worden. Lauri overlegde met zijn vrouw en hij kreeg toestemming om aan dit fantastische evenement mee te doen. En u raad het al: Mevrouw Paulasma beviel op 4 januari van een zoon. Uit eerbetoon aan de winnaar van de tocht (Henk Angenent)kreeg deze jongeman de naam: Riku-Henk.

Als ik toch iets harder had gereden dan had er nu een Riku-André rond gelopen in Finland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie