vlnr Jelle, Jurgen, Laurens, Nico en Harro. Foto: Johanna Sijbel
vlnr Jelle, Jurgen, Laurens, Nico en Harro. Foto: Johanna Sijbel

Fietsen en lopen voor huizen van hoop tijdens Muskathlon

28 september 2023 om 06:00 Activiteiten

De uitzwaaiavond is achter de rug en ook de laatste grote actie om geld binnen te halen. Muskathlon team Elburg vertrekt over minder dan drie weken naar Ghana. Drie van de vijf deelnemers: Nico Bonestroo, Harro Franken en Laurens van der Vegte, vertellen over hun deelname aan de sportieve uitdaging voor Compassion.

Johanna Sijbel

Nico Bonestroo, Laurens van der Vegte, Harro Franken, Jurgen Franken en Jelle Belksma zijn sinds vorig jaar aan het trainen voor hun sportieve prestatie in Ghana. Drie van hen hebben bij eerdere Muskathlons in Afrika de positieve invloed gezien die financiële hulp heeft op de arme bevolking daar. “De vorige keer hebben we gelopen voor Joshua, die flesjes verzamelde van de vuilnisbelt om geld te verdienen. Van het geld dat wij ingezameld hadden, is (onder andere) grond gekocht en een huisje gebouwd voor Joshua’s familie”, legt Laurens uit. “En er is een bakkerij gebouwd waarmee families geld kunnen verdienen.”

Nico vervolgt: “In Ghana lopen we onder andere voor Houses of Hope: huizen waarin alleenstaande moeders worden begeleid om zelfstandig te leven en op een gezonde manier inkomen te verdienen. De inflatie in Ghana was het afgelopen jaar ruim 40 procent,dat heeft grote gevolgen voor de armste laag van de bevolking, die minder dan 1,65 per dag te besteden heeft.”

Stichting Compassion zorgt dat het ingezamelde geld op de juiste plek terecht komt. “We zien tijdens onze reis een concreet project waar we geld voor ingezameld hebben”, legt Laurens uit. “Daarnaast krijgen we de belofte van Compassion dat minstens 92 procent van het geld naar de projecten om armoede te bestrijden gaat, en dus niet naar personeelskosten of PR.”

Harro doet dit jaar voor het eerst mee aan de Muskathlon. Hij gaat niet lopen, maar fietsen, samen met zijn zoon. “Ik moest nog een mountainbike aanschaffen toen ik besloot mee te doen, maar heb ondertussen genoeg getraind om vertrouwen te hebben in het goed afsluiten van de 120 kilometer lange fietstocht,” vertelt Harro. “Nadat mijn vrouw had meegedaan aan de Muskathlon in Amsterdam, besloot mijn zoon, Jurgen, ook aan een Muskathlon te willen deelnemen. Ik stelde toen voor om het samen te doen.”
Zoals Jurgen’s moeder haar zoon enthousiasmeerde, hopen de mannen van team Elburg met hun deelname ook anderen te enthousiasmeren. “Er worden veel Muskathlons georganiseerd voor verschillende doelen”, sluiten de mannen af.

“Wij hopen het stokje over te kunnen dragen aan nieuwe Muskathleten uit de gemeente Elburg. Als mensen belangstelling hebben, mogen ze daarvoor contact met ons opnemen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie