Jeffrey, Heidi en Martijn (v.l.n.r.) steken er veel tijd in.
Jeffrey, Heidi en Martijn (v.l.n.r.) steken er veel tijd in. Dick van der Veen

Elburgers spelen rol bij driedaagse ‘Spot On Elspeet’

7 juni 2023 om 14:30 Activiteiten

Spot On Elspeet speelt van 22 tot en met 24 juni en dan staan de schijnwerpers vol gericht op het Kulturhus. Het getransformeerde dorpshuis met een nieuwe naam is niet meer uit de gemeenschap weg te denken. Alle aanleiding dus om er een feestelijke driedaagse tegenaan te smijten waarin alle participanten de gelegenheid krijgen om zich te presenteren.

Dick van der Veen

Het Kulturhus en Cultuurkust met uitgebreid cultureel aanbod vonden Jeffrey van Oene en Martijn Vinke, twee leden van het Slagwerkensemble met organisatorische gaven, bereid om er een klap op te geven. Ze sleutelen sinds een week of negen samen met beheerder Heidi van de Ridder aan een uitdagend programma, waarbij bezoekers een uitstekende indruk krijgen van wat er allemaal te beleven is op het vlak van kunst, cultuur en sport.

Het drietal heeft op een drukke avond even de gelegenheid om ons het hoe en waarom uit de doeken te doen.

Heidi: “Als Kulturhus hebben we niet de tijd en capaciteiten om zoiets zelf te regelen. Jeffrey en Martijn mogen dan wel in Elburg wonen; ze maken al een jaar of zeven deel uit van het slagwerkensemble van Elspeets Fanfare Korps en ze hebben bewezen dat ze bij het opzetten van zo’n evenement hun mannetje staan.”

De beide mannen geven direct de credits aan haar. “Als er één in dit dorp weet hoe de hazen lopen, wie je waarvoor moet hebben en hoe die te benaderen, dan is zij het. Het kost ons alle drie een zee aan vrije tijd, maar als je ziet wat voort enthousiasme het los maakt dan heb je dat er graag voor over.”

Hoewel er nog druk gewerkt wordt aan de complete invulling, staat het programma in grote trekken vast. Het ontvouwt zich voor een groot deel buiten op het festivalterrein.

Het begint op donderdag met een participatiebijeenkomst van de gemeente, waarmee in alle opzichten prettig wordt samengewerkt. ’s Avonds laat het Fanfare Korps zich horen onder het genot van een hapje en een drankje.

Op vrijdag ligt de nadruk op bewegen met de nadruk op naschoolse activiteit. Die avond is een optreden van het Slagwerkensemble.

Op zaterdag houdt Kinderopvang Vrij Spel open huis. Tijdens een culturele markt presenteren culturele en sportieve aanbieders zich aan Elspeet en omliggende dorpen. De bibliotheek introduceert die dag maatschappelijke thema’s op speelse wijze. De bieb neemt in het Kulturhus een belangrijke plaats in. Onder meer de wijkagent houdt er zijn spreekuur.

Deze dag sluit met  een uitvoering van Piet Klimaatpiraat. Ivo Kouwenhoven schreef een kindervoorstelling, waaraan diverse partijen hun medewerking verlenen.

Op de scholen studeren kinderen liedjes in. Een bijzonder aspect daarbij is dat ze al wekenlang bezig zijn om afval in te zamelen en daarmee muziekinstrumenten te maken. Deze worden tijdens de slotmanifestatie gebruikt.

Heidi, Martijn en Jeffrey gaan er vanuit dat het een bruisende meet en Greet wordt. Martijn is handig in het ontwerpen van dingen, zoals een kleurplaat waarop schoolkinderen hun best mogen doen.

Hij en Jeffrey zijn aangenaam verrast door de saamhorigheid in de Elspeetse gemeenschap. “Er moet van alles rond die driedaagse worden geregeld. Denk aan de EHBO, aan beveiliging enzovoort. De betrokkenheid van de inwoners is zo groot. Je hoeft maar iets te roepen of iemand pleegt een belletje en voor je het weet is het allemaal geregeld. Er heerst veel creativiteit in dit dorp.”

 Zo moest er een oplossing komen voor de aankleding. Even contact met de Oranjevereniging en het was voor elkaar wat tafels en tonnen betreft.

Omdat het parkeerterrein bij het Kulturhus nodig is voor de buitenactiviteiten moest er parkeerplek worden gevonden. Heidi: “De kerk van de Gereformeerde Gemeente staat in de directe omgeving. Onmiddellijk kregen we de toezegging om daar de parkeerplaats te mogen gebruiken.

Jeffrey kwam in contact met een jongerenwerker die hij nog kende van de middelbare school. “Hij vertelde dat er wordt gewerkt om dit werk een lift te geven. Kijk, dan heb je een mooie samenhang.”

Aan spontaniteit geen gebrek, zoals die met betrekking tot met de pyjamaparty voor de kinderen. Heidi: “We wilden dat ook voor volwassenen gaan doen, maar dat was toch een brug te ver….”

Toch blijkt nog niet iedereen op de hoogte van wat je in het Kulturhus kunt beleven. Nog altijd komen mensen binnen die onwetend zijn van de veelheid aan activiteiten. Daarom ook voorziet deze driedaagse in een behoefte.

In de komende weken vallen alle stukjes van de puzzel op hun plek. Het enthousiasme bij de bevolking groei met de dag. Van alle kanten toont het dorp de bereidheid om de helpende hand te bieden voor het organiseren van een mooie driedaagse voor en door de Elspeters. Waarbij de omliggende kernen ook volop meedoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie