Gerard vd Velde, Marie Verheij en Tom Bergstra.
Gerard vd Velde, Marie Verheij en Tom Bergstra. Hanneke Bloemendaal

Jubileum-activiteiten Museum Sjoel Elburg

26 mei 2023 om 15:00 Activiteiten

Sjoel Elburg laat het 15-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij gaan en viert het jubileum het hele jaar door met tal van activiteiten.

Hanneke Bloemendaal

Museum Sjoel Elburg wordt gerund door zo’n 80 vrijwilligers onder wie Gerard van der Velde, Marie Verheij en Tom Bergstra, die alle drie (onder meer) lid zijn van de jubileumcommissie. “Ter ere van ons jubileum zetten we graag de deuren van het museum wijd open op 6, 7 en 8 juni”, vertelt Gerard. “Tijdens deze open dagen zijn we extra lang geopend, van 11.00 uur tot 21.00 uur ‘s avonds. Iedere bezoeker wordt ontvangen met een kop koffie of thee met iets lekkers en krijgt ook de Sjofar, onze nieuwsbrief. Het wordt op prijs gesteld als bezoekers die een museumjaarkaart hebben, deze meenemen. We zetten deze dagen extra suppoosten in die graag toelichting geven op wat er te zien is in het museum. Ook de colleges van Elburg, Oldebroek en Nunspeet zijn uitgenodigd ter ere van ons jubileum.”
Tom: “We hebben ieder jaar bijzondere wisseltentoonstellingen, maar hebben dit jaar extra uitgepakt met drie heel specifieke tentoonstellingen waarbij we nauw samenwerken met andere musea. De eerste tentoonstelling is inmiddels voorbij, die ging over kunstenares Fré Cohen. Op dit moment is de expositie ‘De ondergang van Abraham Reiss’ te bekijken bestaande uit grote werken van Jeroen Krabbé, te bezoeken tot en met 2 september. Vanaf 20 september is de tentoonstelling ‘Vastberaden en veelbelovend’ te zien met werken van schilder Max van Dam die in Sobibor vermoord werd. We hebben hier ook een educatief programma voor het voortgezet onderwijs aan gekoppeld.” Een andere bijzondere activiteit ter ere van het 15-jarig bestaan is een fietstocht op zaterdag 1 juli langs onderduikadressen in Elburg en Oldebroek. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van het museum. In het najaar worden er twee lezingen gegeven: op 21 september (voor leden van de Club van Honderd) door Frederieke Jeletich over haar boek Max van Dam en op 26 oktober door Martijn Eickhoff, directeur van het NIOD. Op 8 en 22 november en 6 december vertelt prof. dr. Gerard den Hertog over Dietrich Bonhoeffer. “Om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet wordt voor hen een tweetal excursies georganiseerd”, besluit Marie. “Als museum willen we graag verjongen en daarom zijn nieuwe, jonge vrijwilligers zeer welkom. Neem gerust eens contact op voor de mogelijkheden.” Museum Sjoel Elburg, Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg. Info: 0525 685564 / www.sjoelelburg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie