Marten Muller, Alida Bosma en Ryan Bonestroo. Foto: Hanneke Bloemendaal
Marten Muller, Alida Bosma en Ryan Bonestroo. Foto: Hanneke Bloemendaal Hanneke Bloemendaal

Wandelen op de Wezepsche Heide met Koos & Toos

21 maart 2023 om 10:56 Activiteiten

Binnenkort kunnen kinderen op de Wezepsche Heide speuren naar Aardlingen Koos & Toos. Een initiatief van Milieu- en Natuurvereniging Groentje uit Wezep en Waterbedrijf Vitens. 

Ryan Bonestroo, terrein beheerder Veluwe en Flevoland bij Vitens, gooit de achterbak van zijn terreinwagen open waarin een hele berg paaltjes met vrolijke gezichtjes erop liggen. “Deze paaltjes markeren binnenkort de nieuwe route, die we speciaal voor kinderen op de Wezepsche Heide uitzetten. Heel leuk dat we zoiets in samenwerking met Groentje kunnen realiseren. Een mooie stimulans voor kinderen om meer te bewegen en lekker naar buiten te gaan.” Hij voegt eraan toen: “De bijbehorende bordjes zijn helaas nog niet klaar, maar die verwachten we binnenkort.” Marten Muller en Alida Bosma van Groentje lichten enthousiast de Aardlingroute toe. “Koos & Toos zijn onze jongste leden”, lacht Marten. “Het zijn piepkleine, hele actieve wezentjes die heel makkelijk in de grond kunnen kruipen en alles weten over het bodemleven.”
Alida vult aan: “Op de bordjes, die straks langs de route komen te staan, kan je al hun verhalen lezen. Ook staan er hele leuke opdrachten op, die de Aardlingen speciaal voor kinderen hebben gemaakt. Aangezien ze met dieren kunnen praten, kunnen ze heel veel vertellen over pissebedden en wormen, mieren, spinnen, duizendpoten, mollen en over nog veel meer dieren.”
De route begint bij het toegangshek naar de Wezepsche Heide waar je vanaf de parkeerplaats Vuursteenberg aan de Keizersweg in een paar minuten naar toe loopt. De route is circa 2 kilometer lang. De verhalen en opdrachten die bij de route horen zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam.
Ryan: “We proberen aan de hand van deze route op een speelse manier de gedachte van Vitens aan de kinderen mee te geven en iets te vertellen over het waterwingebied. Het belang van biodiversiteit in de bodem wordt benadrukt, want daar begint het leven eigenlijk allemaal. Hoe schoner de bodem, hoe schoner ook het grondwater. En dat is weer van belang voor ons drinkwater.” Marten besluit: “Zodra de bordjes met verhalen en opdrachten klaar zijn, laten we dit via een persbericht weten. We hopen dat heel veel kinderen de weg naar de Wezepsche Heide weten te vinden en veel plezier zullen beleven als ze de Aardlingroute gaan lopen. Misschien, heel misschien hebben ze geluk en komen ze Koos en Toos zelf ook tegen.,,, En als je de route te lang vindt, kom dan gewoon nog een keertje terug!”

Nieuwe, actieve
kinderroute van
circa 2km

Hanneke Bloemendaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie