Wilbert Magré aan de vleugel
Wilbert Magré aan de vleugel Wijnand Kooijmans

Doornspijker muzikant Wilbert Magré heeft gekozen voor één goed doel

Activiteiten

Wilbert Magré uit Doornspijk werd regelmatig bestookt met verzoekjes gratis op te treden voor goede doelen. Maar daarvan kan de schoorsteen niet roken. Dat maakte dat hij voor zichzelf de keuze maakte eenmaal per jaar een concert te geven voor een goed doel.

Wijnand Kooijmans

Dat resulteerde in een oproep waarin men werd opgeroepen goede doelen aan te dragen zodat hieruit een keuze door hem kon worden gemaakt. Onder die aanmeldingen zat ook de Veluwse Wens Ambulance die nog maar net van start was gegaan in Elburg.

Magré: “Dat doel sprak mij direct aan, ook omdat het regionaal is. Veel andere stichtingen die werden aangemeld kregen al ondersteuning en dat maakte de keuze gemakkelijker.” Inmiddels zijn er meerdere concerten geweest voor de Veluwse Wens Ambulance die inmiddels over drie wagens beschikt. Gemiddeld ligt de opbrengst rond de tweeduizend euro.

Het laatste concert was in 2019, daarna gooide corona roet in het eten. “Ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat”, zo zegt hij. Inmiddels heeft hij de sponsoring rond zodat de opbrengst van de kaartverkoop en de collectie die tijdens het concert wordt gehouden volledig ten goede komt aan het goede doel. Wilbert hoopt op een volle Gereformeerde kerk in Doornspijk.

Extra voorbereiding kost het concert niet. “De meeste tijd gaat zitten in het werven van sponsors”, zo zegt hij. Hij merkt wel dat mensen na de coronaperiode – ook al is deze op retour – toch wat terughoudend zijn in het bezoek van concerten. “Reserveren doet men nu vaak pas enkele dagen voor een concert”, zo merkt hij.

De entree houdt Wilbert bij reserveringen bewust op vijf euro en voor kinderen de helft van dit bedrag. “Dan kunnen de mensen zelf bepalen of en welk bedrag ze tijdens de collecte willen geven. Normaal is de toegangsprijs bij een concert al snel tien euro.” Aan de zaal zijn de entreeprijzen het dubbele.

Opgetreden wordt door het Young Ladies Choir Rejojce en het Veluws Mannenensemble die beiden onder leiding staan van Wilbert. Daarnaast werken mee organist Jan Rozendaal op orgel en de panfluitisten Carina Petersen-Bossenbroek en Liesbeth Top. De aanvang is om acht uur.

Wilbert Magré is daarnaast zeer druk met de repetities van het Groot Nederlands Johannes Koor. Het betreft nu de repetities voor de kerstconcerten in de St. Jan in Gouda en de Loolaankerk in Apeldoorn.

Op dit moment zijn de repetities in acht regio’s in het land, van Friesland tot Zeeland. Wat dat laatste betreft merkt hij wel hoe druk het op de weg is. “Naar Goes toe heb ik er de laatste keer vier uur over gedaan om er te komen, op de terugweg anderhalf uur minder gelukkig. Richting Friesland heb je nooit files.”

Na de jaarwisseling wordt Katwijk als negende regio toegevoegd. “Er was hier vraag maar mensen zouden dan altijd een uur moeten reizen naar Alblasserdam of Huizen. Dat wordt nu opgelost.” Voor de kerstconcerten gaat het om een koor van 525 mannen en vrouwen. “Het maximum na de jaarwisseling is zevenhonderd. Ze moeten ook nog in een kerk passen.” Een week na de eerste oproep zijn er al tweehonderd aanmeldingen binnen.

De sluiting van de Grote of St. Nicolaaskerk in Elburg speelt Wilbert wel parten als het gaat om de concertagenda. Het kerstconcert heeft hij om die reden moeten laten vallen, het oudjaarsconcert 30 december is verplaatst naar de Hervormde kerk in Doornspijk. In deze kerk speelt hij ook tijdens kerkdiensten naast de Gereformeerde kerk in Doornspijk en een kerk in Elburg. “Maar dan gaat het spelen om tientjesgeld.” Daarnaast speelt hij tijdens trouw- en rouwdiensten.

“Het orgel in de Elburgse kerk is ook ingepakt, daar komt geen geluid uit. Dat orgel en het orgel in de Hervormde kerk van Doornspijk zijn niet met elkaar te vergelijken.” Wilbert is naast de al genoemde koren ook dirigent van het Noorderkoor in Drachten, de christelijke gemengde zangvereniging Maranatha in Ermelo en de Vocalgroup Undique. Buiten Apeldoorn staan er dit jaar geen kerstconcerten in de regio rond Doornspijk op het programma. Het dirigentschap van het Ermelose koor nam het over zijn van vader Wim Magré die lange tijd hiervan dirigent was. Ook het Veluws Mannenensemble stond eerst onder leiding van zijn vader.

Los van alle muzikale inzet runt Wilbert, samen met zijn vrouw Margreet ook nog de webwinkel Bak Gezond. Waarmee ze hoog scoren zo blijkt uit de 9.9 als rapportcijfer waarmee ze worden beloond door hun cliënten. De webwinkel werd overgenomen van een kennis in coronatijd. Dat was een moment dat geen repetitie of concert doorgang kon vinden. Maar beiden hechten ook aan gezond eten. De te verkopen spullen worden rechtstreeks gekocht van de molen.

Margreet ging ook lang mee naar de meeste concerten maar dat is minder geworden nu er in huize Magré twee kinderen rondhuppelen. Al blijft ze wel zingen in het meidenkoor dat onder leiding staat van haar man.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Spaar bij Coop Vlaar Oldebroek voor koffie-, thee- en taartservies 2 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ook in categorie Topscorers is spanning terug 6 uur geleden
Afbeelding
Detaillisten profiteren van decembermaand 7 uur geleden
Afbeelding
Burgercomité en Sint Nicolaasgilden bundelen de krachten 11 uur geleden
Afbeelding
Eerste trekking Decemberactie Oldebroek levert veel winnaars op 11 uur geleden
Afbeelding
Jan Slagboom uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2022 13 uur geleden
Afbeelding
SchuldHulpMaatje denkt mee om schulden te voorkomen 13 uur geleden