Een deel van het team van vrijwilligers.
Een deel van het team van vrijwilligers. Hanneke Bloemendaal

Kringloop O & O: van 15 naar 91 bevlogen vrijwilligers in 25 jaar

20 februari 2023 om 15:30 Achtergrond Tips van de redactie

Ze begonnen in een lokaal van de toenmalige kleuterschool in Oosterwolde, gebruikten eigen auto’s en een privé aanhangkarretje om kringloopspullen op te halen. Het eerste jaar werd gehoopt op een opbrengst van 10.000 gulden. Het werd bijna het tienvoudige. Kringloop O & O (Oosterwolde & Oldebroek) is al 25 jaar een zeer succesvolle, non-profit organisatie.

Hanneke Bloemendaal

“De eerste vergadering om een kringloopwinkel op te richten was in november 1997”, herinnert Gerrit van de Streek zich, die vanaf het begin betrokken is bij de organisatie. “Zowel de kerk in Oosterwolde als Oldebroek had een commissie die zich hard maakte voor de voormalige Oostbloklanden. De commissie uit Oosterwolde kwam met het idee om samen een kringloopwinkel op te richten, die vervolgens in februari 1998 werd geopend. We zijn begonnen met 15 vrijwilligers en hebben er nu maar liefst 91.” Het klaslokaal in Oosterwolde bleek al rap te klein en de kringloop huurde er een loods bij aan de Eekterweg in Oosterwolde voor de grote meubels. “Daar hebben we een aantal jaren gezeten tot we samen met de gemeente de huidige locatie aan de Elzenweg in Oldebroek vonden. Het pand is volledig naar onze wens gebouwd. De oude aanhangkar was inmiddels vervangen voor een verlengde VW bus en nog weer later voor een vrachtwagentje met laadklep. Nu hebben we een mooie bus.”

Kringloopwinkel O&O heeft meerdere doelstellingen. “De opbrengst is, na aftrek van vaste lasten, volledig bestemd voor goede doelen. We geven aan projecten in Oekraïne en Roemenië en jaarlijks ook aan twee lokale goede doelen. In de afgelopen 25 jaar zijn we zelf regelmatig afgereisd naar onder meer Oekraïne om te kijken of het geld goed geïnvesteerd werd. Er is destijds zelfs een complete kerk gebouwd. Momenteel wordt het geld veelal gebruikt voor gaarkeukens in Oekraïne. Dat is hard nodig gezien de huidige situatie daar.” Hij vervolgt: “We zijn ook al 25 jaar een plek voor mensen die om wat voor reden dan ook geen werk hebben en/of hun vrije tijd voor een goed doel willen gebruiken. Tot slot telt het milieu voor ons: wat anders op de vuilnisbelt terecht zou komen, wordt nu hergebruikt.” Na de voorzitters Gerrit Steerd, Gerrit van de Streek, Frank Bosch en Jan Zegers is het sinds een jaar de beurt aan Aartje van Hattem, die ook vanaf het begin betrokken is bij de kringloopwinkel. “Ik doe al 25 jaar uiteenlopende werkzaamheden, zoals kassa- en baliediensten. Nog steeds werk ik met veel plezier op de cd- en boekenafdeling. Soms proberen mensen af te dingen, maar als je uitlegt dat de opbrengst voor een goed doel is, dan betalen ze gewoon het bedrag dat op het artikel staat. In het verleden prijsden we wel eens artikelen te laag, maar tegenwoordig kan je op Google heel veel informatie vinden als je twijfelt of iets al dan niet waardevol is. Onze prijzen zijn overigens zeer schappelijk. De ervaring leert dat artikelen met hoge prijzen niet goed lopen.” Het assortiment van de kringloopwinkel die twee verdiepingen telt, wisselt zeer frequent. “De gunfactor is hoog en we krijgen heel veel binnen. Dat is fijn, want mensen moeten hier lekker kunnen snuffelen. Wat na vier weken niet verkocht is, gaat naar een opkoper. Onze vaste klanten weten dat er op woensdag weer nieuwe spullen zijn en staan die dag vaak in de rij tot we open gaan.” Gerrit haakt in op het feit dat niet-verkochte artikelen naar opkopers gaan: “Jaren geleden hadden we de loods eens overvol met meubels waar we vanaf wilden. We maakten met een Poolse opkoper de afspraak dat hij voor 500 euro zijn trailer vol mocht laden. We dachten dat dat wel een mooi bedrag zou zijn. Vervolgens haalde hij tot onze verbazing al het meubilair volledig uit elkaar. We hadden nooit gedacht dat er zoveel in een trailer zou gaan! We hebben het maar zo gelaten, konden er wel om lachen. In Polen heeft hij alles in elkaar gezet en is het goed terecht gekomen.” Dan: “We hebben trouwens ook wel eens in een oud kastje voor 300 gulden aan bankbiljetten gevonden.”

Het 25-jarig jubileum laat het team van Kringloopwinkel O&O niet ongemerkt voorbij gaan. De hele week (tot en met 25 februari) wordt er 25% korting gegeven op het gehele assortiment en krijgen klanten koffie of thee met iets lekkers erbij. In verband met een feestelijke bijeenkomst voor het personeel sluit de winkel op 25 februari om 14.30 uur. Info: www.kringloop-winkel.nl

Samen herinneringen ophalen.
Snuffelen bij de kringloop.
Afbeelding
De loods en de bus.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie