Ima Amu bij één van zijn werken. Foto: Hanneke Bloemendaal
Ima Amu bij één van zijn werken. Foto: Hanneke Bloemendaal Hanneke Bloemendaal

‘Kunst is mijn wereld’

Achtergrond

Opgegroeid in Nigeria tekende hij als kind al met een stokje in het zand. Het velletje papier en het potlood dat zijn moeder vevolgens voor hem kocht, markeerden het begin van een leven vol kunst voor Ima Amu uit Wezep.

Hanneke Bloemendaal

“Ik heb een bachelor degree in Art behaald in Nigeria en was daarna vijf jaar als conservator werkzaam in het Didi Museum in Lagos”, vertelt hij. “Tijdens mijn opleiding werd er veel aandacht besteed aan Hollandse meesters en ik raakte geïnspireerd door Rembrandt en Van Gogh. Van Gogh is echt mijn idool, zijn levensverhaal en manier van schilderen vind ik fascinerend.”
In Nigeria ontmoette hij een Nederlandse familie die hem uitnodigde naar Nederland te komen. “Na mijn derde bezoek aan Amsterdam -ik mocht telkens maximaal drie maanden blijven-, besloot ik in 2007, ondanks dat ik een mooi leven had in Nigeria, voorgoed hier te blijven. Alles was hier anders: het landschap, de mensen, de cultuur.... Ik ben de taal gaan leren, want het gevoel van de mens zit in taal. Ken je de taal, dan kan je ook de mens leren kennen. De Nederlandse taal is een uitdaging, maar dat vind ik juist leuk. Ik leer nog steeds!”
In 2010 leerde hij zijn vrouw kennen met wie hij in 2012 trouwde. “Kunst is mijn wereld, mijn passie. Onder de douche, in mijn slaap, op de gekste momenten krijg ik ineens inspiratie voor een nieuw schilderij. Ik ben gelovig, lid van de Pauluskerk waar ik getrouwd ben en mijn kinderen gedoopt zijn, ben God dankbaar dat hij mij dit talent heeft gegeven en mij telkens inspiratie geeft.” Hij vervolgt: “Ik houd van kleur: dat gebruik ik om mijn verhalen te vertellen. Ook hoe het was in Nigeria. Soms schilder ik personen, soms objecten. Mijn stijl is semi-realistisch. Ik schilder intuïtief, volg wel perspectief en vorm zoals ik het geleerd heb, maar pas dat op mijn manier toe. Dat is voor mij kunst. Kunst moet los zijn, je moet ervan genieten. Afhankelijk van wat ik met mijn werk wil vertellen, schilder ik met acrylverf of met olieverf. Soms gecombineerd, soms ook met houtskool erbij.” Diverse werken van Ima Amu hangen tot eind oktober in de Huiskamer van Wezep. Ze zijn niet alleen te bezichtigen maar ook te koop. Hij besluit: “Ik ben van nature optimistisch. Hoop betekent veel voor mij. In Nigeria leefden we van dag tot dag. Hier merk ik dat de mensen veel meer met de toekomst bezig zijn. Ze kijken ver vooruit.” Lachend: “Ik hooguit een dag.” Ima heeft een atelier aan huis.

Meer informatie via de website www.imaamu.com

advertentie
advertentie
Afbeelding
Spaar bij Coop Vlaar Oldebroek voor koffie-, thee- en taartservies 3 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ook in categorie Topscorers is spanning terug 6 uur geleden
Afbeelding
Detaillisten profiteren van decembermaand 8 uur geleden
Afbeelding
Burgercomité en Sint Nicolaasgilden bundelen de krachten 11 uur geleden
Afbeelding
Eerste trekking Decemberactie Oldebroek levert veel winnaars op 12 uur geleden
Afbeelding
Jan Slagboom uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2022 13 uur geleden
Afbeelding
SchuldHulpMaatje denkt mee om schulden te voorkomen 14 uur geleden