Enkele leden van het popkoor
Enkele leden van het popkoor Eigen foto

Er zit weer muziek in popkoor WatZup uit Wezep

Achtergrond

Na een radiostilte van twee jaar, worden de kelen bij het Wezeper popkoor WatZUP weer gesmeerd. Mét een nieuwe dirigente én een nieuw repertoire. Wat wel even wennen is, laat Ben van Essen (76) weten. “We hebben nog wel oude liedjes. Maar omdat we nu minder leden hebben, zijn we van vijfstemmig naar driestemmig gegaan.”
Van Essen zingt zelf in het koor en is daarnaast lid van de muziekcommissie. En met het oog op het nieuwe repertoire, is dat laatste een leuk klusje voor het herintredende popkoor.

Nick Hoekman

Een grote verandering voor het koor, vergeleken met twee jaar geleden, is dat de koorleden sinds de herstart zijn begonnen met het zingen vanaf bladmuziek. En dat is volgens Van Essen wel even andere koek. “Dat is met muzieknoten en alles. Dat is voor ons wel echt even wennen. Dat hadden we nooit. Normaal dan werd het bij de repetities gewoon voorgezongen, dan moest je goed luisteren en zongen we dat gewoon na. Ik ben zelf niet echt bekend met bladmuziek, ik kan zelfs geen noten lezen. Je moet nu echt alles in de gaten houden, of de noten omhoog of omlaag gaan. Het is wel wat lastiger. Maar de dirigent begeleidt ons goed, dus met een beetje oefenen komt dat vast allemaal goed.”

Naast de introductie van de bladmuziek, staat er ook een nieuwe dirigente voor de groep. De uit ‘t Harde afkomstige Maria van den Ham werd door de Wezepers gestrikt als toonzetter van het gezelschap. Van der Ham is volgens de 76-jarige geen onbekende voor het popkoor, het contact verliep namelijk via een mede koor- en bestuurslid. “Die kende haar toevallig en van het één, kwam het ander. We hebben eerst een proef avondje gehad, daar was ik toevallig zelf niet bij, om wat liedjes te zingen. En dan krijg je vanuit beide partijen een eerste indruk, en dat leek goed.”

In samenspraak met Van den Ham en de muziekcommissie, stelt het popkoor het nieuwe repertoire samen. “Je verzamelt voorstellen van de koorleden. Die doen een voorstel van een leuk liedje voor het koor en die verzamelen we dan. Daarna kijken we met de dirigent of het haalbaar is. We bepalen het uiteindelijk met het hele koor en de dirigent of we het nummer gaan zingen.”

Zo is de Wezeper formatie onder andere druk doende om ‘Against All Odds’ van Phil Collins onder de knie te krijgen. Maar niet alleen de overzeese artiesten kunnen een plekje verwachten in de vernieuwde tracklist, ook ‘Door De Wind’ van de Overijsselse Miss Montreal wordt tijdens de repetitieavonden ten gehore gebracht. Of er naast artiesten uit de provincie óók muziek met een provinciale tongval van bijvoorbeeld Normaal of de Drentse Daniël Lohues te horen zal zijn, weet Van Essen niet. “Misschien is het wel een leuke toevoeging, maar dan moet ook iedereen dialect kunnen. En dat laatste is ook niet altijd zo.”

Voorlopig bestaat het muzikale leven van de 25 koorleden enkel nog uit repeteren op de dinsdagavond, met misschien in een later stadium weer optredens. “We zijn na twee jaar ‘niks doen’ net weer begonnen met repeteren. We moeten het nieuwe repertoire nog een beetje onder de knie krijgen. Dus daar kan ik nog niks over zeggen nu.” 

Potentiële koorleden kunnen volgens Van Essen op de dinsdagavond gewoon binnen komen lopen in kerkgebouw Noorderlicht in Wezep. WatZUP oefent daar wekelijks van 19.45 tot 21.45 uur.

advertentie
advertentie
>
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 26 minuten geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 16 uur geleden
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 20 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 20 uur geleden
Afbeelding
Huisarts aan het woord: Stoppen met roken 22 uur geleden
Afbeelding
‘Kunst is mijn wereld’ 22 uur geleden
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 22 uur geleden