Sieto van der Scheer en zijn geliefde Alpaca's. Foto: Hanneke Bloemendaal
Sieto van der Scheer en zijn geliefde Alpaca's. Foto: Hanneke Bloemendaal Hanneke Bloemendaal

Passie voor de Zuid-Amerikaanse alpaca

25 januari 2024 om 12:01 Achtergrond Tips van de redactie

Opgegroeid op de boerderij, wilde Sieto van der Scheer uit Hattemerbroek zelf ook graag dieren op zijn land. Voor koeien heeft hij echter niet genoeg grond en ‘iedereen heeft al schapen, geiten of pony’s’. Het werden alpaca’s. Met hun zachte en pluizige vacht en grote sprekende ogen lijkt het knuffelgehalte hoog. Ze zijn echter best schichtig en voelen zich het meest op hun gemak in de eigen kudde.

Hanneke Bloemendaal

Als Sieto van der Scheer begint te vertellen over zijn alpaca’s verschijnt er als vanzelf een brede glimlach op zijn gezicht. De passie voor de dieren, die hij al 12 jaar houdt, is groot. “Ik ben met twee merries en een hengst begonnen. Inmiddels heb ik er negen rondlopen Meestal dek ik een jaar of drie met dezelfde hengst, daarna moet er een andere hengst komen in verband met inteelt. Een alpaca heeft geen cyclus. Als de bevruchting eenmaal heeft plaatsgevonden dan laat de merrie zich niet meer ‘vangen’ door de hengst. Zo merk je of ze drachtig is. De draagtijd is circa 11,5 maand. Vorig jaar juni is er een hengstveulentje geboren, dat blijft zo’n half jaar bij de moeder en met anderhalf jaar gaat hij weg.” Hij voegt er aan toe: “Weet je wat opmerkelijk is? Een alpaca jongt doorgaans tussen 9 en 12 uur ‘s ochtends en met mooi weer. Een alpaca likt namelijk niet het jong droog zoals een koe doet. De zon moet het jong drogen.”


Foto: Hanneke Bloemendaal


Sieto geeft aan dat alpaca’s echte kuddedieren zijn, sociaal en echt begaan met elkaar zijn. Is een alpaca alleen binnen, dan weet je dat er iets aan de hand is met het dier. “Om die reden zal ik nooit een alpaca verkopen aan iemand die er maar één wil houden. Je moet er altijd minimaal twee of drie hebben, anders vereenzamen ze.” Alpaca’s zijn makkelijk in onderhoud; het zijn echte buitendieren, maar ze hebben wel een schuilplek nodig. Ook moeten ze in het voorjaar geschoren worden. “Ik scheer ze altijd zelf; met hulp van iemand anders. Voor het scheren gebruik ik een in hoogte verstelbaar ziekenhuisbed, dat ik via een kennis heb bemachtigd nadat het was afgeschreven. Ik leg de alpaca op het bed en bindt de poten vast: dan kan je ze makkelijk scheren. Dit lijkt stressvol, maar zodra ze geschoren zijn, kijken ze nieuwsgierig toe hoe het volgende dier geschoren wordt.” Het levert Sieto een paar kilo wol op. “Het verschil met schapenwol is dat die wol veel vetter is. En een witte alpaca levert ook echt witte wol, een schaap niet. Maar om nou te zeggen, zoals je soms hoort, dat er heel veel vraag naar alpacawol is, nee, dat is niet zo. Als ik de alpaca’s niet zelf zou scheren, maar zou laten scheren dan zou me dat meer kosten dan het aan wol oplevert. Nu komen wat hobbyisten de wol halen. Die spinnen en vilten ermee.”


Op initiatief van Zwiertje Nagelhout van Cadeau-en Klompenwinkel Nagelhout uit Hattemerbroek werd vorig jaar op het erf bij Sieto een alpacaworkshop gehouden. De animo hiervoor was groot. “Dit jaar houden we in juni een soort minimarkt die in het teken van de alpaca staat. Ook zijn er een aantal workshops te volgen.” Meer informatie verschijnt over een paar maanden in de nieuwe editie van het toeristisch magazine Visit Oldebroek.

 Een nieuwsgierige blik. Foto: Hanneke Bloemendaal
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie