Seizoensopening vLS Korpsen bij WHC. Foto: Ernie van Beek
Seizoensopening vLS Korpsen bij WHC. Foto: Ernie van Beek Ernie van Beek

van Limburg Stirum Korpsen weet al 65 jaar van toeten én blazen

14 februari 2023 om 14:42 Algemeen

De van Limburg Stirum Korpsen uit Wezep hebben een rijke geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1958. Anno 2023 bestaat de muziekvereniging 65 jaar en daar wordt aan de hand van diverse activiteiten het hele jaar door aandacht aan geschonken.
De aftrap is een groots jubileumconcert op zaterdag 15 april waar zowel de jeugd, het Podiumorkest als de VLS Band acte de présence zullen geven. Fans van vLS en andere muziekliefhebbers zijn zeer welkom.

Hanneke Bloemendaal

Een stukje geschiedenis vooraf. Het is 1958 als in Wezep tamboer- en trompetterkorps de Eendracht wordt opgericht. Een krappe 20 jaar later wordt de naam veranderd in van Limburg Stirum Band, waarna in 1988 wordt overgeschakeld naar de huidige drumfanfare bezetting. De Jong van Limburg Stirum Band wordt in 1994 opgericht met twee doelstellingen: het verzorgen van zelfstandige optredens en het zorgen voor doorstroming van jonge muzikanten naar de van Limburg Stirum Band. In 2009 vindt de oprichting van het Podiumorkest plaats. “De van Limburg Stirum Korpsen bestaan dus uit drie onderdelen: vLS Band, jong vLS en het Podiumorkest”, vertelt Rosa Schoonhoven, secretaris van het bestuur. “De van Limburg Stirum Band is allround en verzorgt regelmatig met veel succes show- en marsoptredens tijdens taptoes, straatparades, optochten en dergelijke. Zowel nationaal als internationaal. Jong vLS is een jeugd drum- en showfanfare voor jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot en met 16 jaar. Dit onderdeel heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen jaren. Het Podiumorkest, de naam zegt het al, marcheert niet, maar verzorgt altijd zittende optredens. Het orkest bestaat uit leden in de leeftijd tussen 25 en 80 jaar en heeft een breed repertoire.” Ze vervolgt: “Verder hebben we leerlingen in opleiding, de vLS-Kidz, dat zijn de jongste kinderen, die spelenderwijs kennis maken met muziek en de Musickidz. Musickidz zijn leerlingen die al wat verder zijn en die leren om samen muziek te maken voordat ze doorstromen naar Jong vLS.” De muziekvereniging heeft al jaren een stabiel ledental van rond de honderd. De korpsen staan onder leiding van dirigenten Richard van Eden (Jong vLS), René Leckie (vLS Band) en Harry Hollander (Podiumorkest). Door de jaren heen zijn er diverse mooie successen geboekt waaronder in 2022 het wereldkampioenschap show World Division door vLS Band op het Wereld Muziek Concours Kerkrade.

Jubileum 

Het 65-jarig bestaan wordt gevierd met diverse activiteiten. Op zaterdag 15 april is er een jubileumconcert in het Noorderlicht in Wezep waaraan alle vLS-korpsen en het Podiumorkest deelnemen. Afzonderlijk, maar ook met een gezamenlijk optreden. Het concert begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. Rosa besluit: “Voor dit jaar hebben we ook nog een seizoensafsluiting met barbecue op de planning staan, een rondgang door Wezep en een actie waarbij we 24 uur lang muziek zullen maken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie